Kto z nas nie doświadczył w życiu takiej sytuacji – siedzimy na wakacjach z przyjaciółmi, zamawiamy zimny napój lub lody, by trochę się ochłodzić i ugasić pragnienie, jednak zamiast przyjemności i orzeźwienia pojawia się rażący, dotkliwy ból? Nadwrażliwość nie dotyczy jedynie zimnych napojów, może się również wiązać z potrawami za gorącymi, co niestety uprzykrza nam życie także zimą. Okazuje się, że nawet 40% Polaków cierpi na nadwrażliwość. Warto więc przyjrzeć się trochę bliżej tej przypadłości, by wiedzieć, jak sobie z nią radzić i jak jej zapobiegać.

Nadwrażliwość zębów związana jest z odsłonięciem zębiny i otarciem kanalików, które zostają podrażnianie przez za gorące lub za zimne temperatury. Często także nasze zęby stają się wrażliwe na smaki, bol pojawia się podczas spożywania słodkich lub kwaśnych potraw, z czasem zupełnie paraliżując nasze życie. Obszary najbardziej zagrożone ryzykiem pojawieni a się nadwrażliwości to powierzchnie policzkowe. Może rozwinąć się z bardzo różnych powodów, zaczynając od wad zgryzu, po choroby przyzębia, a także zwykłe, codzienne zaniedbania związane z higieną jamy ustnej. Na przykład zbyt intensywne szczotkowanie może doprowadzić do odsłonięcia kanalików, odsłonięcia szyjki zębów, czy zdarcia szkliwa. Także warto zwrócić uwagę na używaną pastę. Jeśli ma zbyt wysoki wskaźnik ścieralności nie oznacza to wcale lepszego usuwania resztek pokarmów – może wiązać się przede wszystkim z groźnymi podrażnieniami.


Pacjenci potwierdzają, że remedium łomża to najlepsza apteka nzoz w okolicy